Waar word jij gelukkig van?

De week van geluk

Elk jaar op 20 maart is het de Internationale Dag van het Geluk. Voorafgaand daaraan wordt er onderzoek gedaan naar hoe gelukkig mensen zich voelen in verschillende landen. Waar hangt het eigenlijk vanaf of je je gelukkig voelt? Hierover hebben de kinderen van de groepen 5/6 en 7/8 met elkaar gesproken.

Het gevoel van geluk. 
Met hun ogen dicht zaten de leerlingen van groep 7/8 te luisteren naar de leerkracht. Ze bedachten voor zichzelf waar ze gelukkig van worden. Ook dachten ze aan het woord geluk. Terwijl ze aan het woord dachten voelden ze in hun lijf wat er gebeurde. Wat gebeurt er dan met je voeten; je ademhaling; je schouders en met je hoofd?

’Denk nu eens aan het woord ongeluk?’

Wat gebeurt er nu in je lijf? Veel kinderen merkten een duidelijk verschil in hun lijf tussen het denken aan ’geluk’ en ’ongeluk’. Hun lijf voelde zich onder andere gelukkiger wanneer zij aan het woord ’geluk’ dachten.Woorden hebben dus ook invloed op je geestelijke en lichamelijke toestand. Waar de kinderen gelukkig van worden staat geschreven op het raam in de klas.

Jeugdjournaal van Nieuwsbegrip
De les Nieuwsbegrip van deze week ging ook over deze Internationale Dag van het Geluk. De kinderen van de groepen 5/6 en 7/8 lazen eerst actief in drietallen de tekst. Vervolgens kregen de kinderen de opdracht om van deze tekst een nieuwsitem te maken voor het Jeugdjournaal. 

We hebben een presentator nodig; een interviewer op locatie en....!’ 

Welke hoofdzaken zitten er in deze tekst? Welke bijzaken zijn nodig om het voor de kijker zo duidelijk mogelijk te maken? Door goed naar elkaar te luisteren; de tekst kritisch te bekijken en de taken te verdelen hebben alle leerlingen een succesvolle live-uitzending laten zien van hun Jeugdjournaal van Nieuwsbegrip. 

mothersday mothersday