Leesonderwijs in de bovenbouw

Filmscript '1774 Het jaar van Eise Eisinga'

Ook in de groepen 6,7 en 8 wordt er aandacht besteed aan leesonderwijs. De kinderen oefenen meerdere keren per week met het vloeiend en vlot lezen van verschillende soorten teksten met intonatie. De ene keer lezen de kinderen een verhaal, de andere keer een informatieve tekst, interview of een script.

In onze boekenkast staan de boeken van de methode Estafette. Deze boeken gebruiken wij om de kinderen actief samen te laten lezen wanneer de inhoud van het boek aansluit bij ons project. Op dit moment lezen we het boek ‘1774 Het jaar van Eise Eisinga’. In dit boek leren de kinderen over zijn leven; ze krijgen informatie over het heelal en in het boek gaat een jongen een rol spelen in de film over het leven van Eise Eisinga*.

Vandaag stond in groep 8 het theaterlezen op het programma. Ze hebben in tweetallen een filmscript gelezen waarbij ze omstebeurt een rol vertolkten. Na het lezen van het script hebben de kinderen in groepjes van het script een toneelstuk gemaakt. Tijdens het oefenen van het toneelstuk hebben ze meerdere malen de tekst vloeiend, vlot en met intonatie gelezen. Het is een leuke manier om het leesniveau te bevorderen. 


* Eise Eisinga heeft een planetarium nagebouwd in zijn huis in Franeker om o.a. aan te tonen dat de planeten niet kunnen botsen. Dit planetarium bestaat nog steeds. 



 

Filmscript1 Filmscript1
Filmscript2 Filmscript2
Filmscript4 Filmscript4
Filmscript3 Filmscript3