Project 'Mijn eigen lijf'
terug
05 januari 2016

Project 'Mijn eigen lijf'


 Op maandag 4 januari is het project "Mijn eigen lijf' van start gegaan. Dit project is opgesplitst in vier thema's. We zijn vanmorgen gestart met Thema 1: De anatomie van je eigen lijf. Een leerling is tijdens de les met de volgende vraag gekomen: 'Hoe kan het dat het maken van een beweging met elke vinger en duim anders voelt?' De rest van de klas heeft een aantal hypotheses gesteld en een aantal is al getoetst.

Hierdoor hebben de leerlingen kennis gekregen over het menselijke skelet, aderen, zenuwen, spieren en pezen. Daarnaast hebben ze ontdekt wat DNA is.

Naar aanleiding van de informatie die ze hebben gevonden over DNA, hebben de leerlingen met elkaar gesproken over erfelijke eigenschappen. Wat heb je van je vader, moeder, opa, oma etc. gekregen? We hebben gesproken over het uiterlijk, maar ook over het innerlijk. Ook hebben ze aangegeven wat ze goede eigenschappen vinden van zichzelf.
Tijdens een les van De Vreedzame School hebben leerlingen aan elkaar verteld wat ze mooi en minder mooi aan zichzelf vinden. Elke leerling kreeg vervolgens vijf complimenten van de klas. Deze complimenten werden enthousiast ontvangen. Een fantastisch gesprek over je zelfvertrouwen en je zelfbeeld vloeide hier uit voort.
Morgen wordt door Gerda Venema een gastles verzorgt in groep 7/8 binnen het thema 'Mijn eigen lijf'. Zij zal met de leerlingen spreken over hun zelfbeeld, hoe je overkomt in het dagelijks leven én op foto's. Kom je over op een foto zoals je graag gezien wilt worden? Hoe kun je een goede selfie maken? Ook zal er gesproken worden over het plaatsen van een selfie en andere foto’s, op sociale media.